Skip to content

Master vs degree | Master vs master

November 7, 2012

Pagi tadi masa breakfast, sempat bersembang dengan beberapa orang kawan yang sama-sama menyambung pelajaran dalam ‘master degree’. Kemudian, bila asyik bersembang tu, saya tersedar sesuatu. (tetiba minda separa sedar aktif, cewahhh). Rupa-rupanya kami dah berbeza. Dulunya semasa sama-sama ambil degree, boleh dikatakan semua sama saja. Level of knowledge kami almost sama. Sebab kami belajar kelas yang sama, lecturer yang sama, sikap yang sama (study last minit, buat assignment cincai-cincai, belajar kerana nak lepas exam, bukan kerana knowledge sangat pun..hehe). Tapi sekarang, semuanya sudah agak lain. Masing-masing sudah mempunyai view yang lebih besar tentang apa yang dimaksudkan dengan ‘belajar’. Mungkin diperingkat degree dulu, kami hanya fikir ‘takpa la, belajar je la’. Tapi sekarang bukan macam tu lagi. Kami dah mula fikir ‘kena belajar ni, baru dapat faham’. Semuanya dibuat atas kehendak untuk belajar demi mendapatkan faham dan menambahkan ilmu. Dulu pun, belajar untuk mendapatkan faham juga, tapi bukan untuk menambahkan ilmu sangat pun, faham supaya dapat jawab exam je nanti. Ia berbeza. Dengan minat belajar untuk faham begitu, kami tidak rasa letih dan puas.  Terlalu banyak untuk di-explore. Dulu, nak study pun malas. Seriously dulu, mindset sangat berbeza berbanding dengan sekarang (saya la, yang lain tak tahu la macamana). Master study diperuntukkan dua tahun saja. Sekiranya lebih dari dua tahun, maka orang tu akan dipandang sedikit ‘serong’. Tapi bagi saya tak. Memang la sepatutnya habis within 2 years, tapi yang penting dalam dua tahun tu bukannya kita menghabiskan master, tapi apa yang kita faham tentang pengajian master kita. M.A.S.T.E.R. kot. Belajar sebab kita master-kan diri kita dalam bidang tu. Sebab itulah master itu lebih khusus berbanding dengan degree atau diploma. Bergantung la perspektif masing-masing tentang master ni macamana. Dan berdasarkan apa yang saya perhatikan, orang yang buat master dalam bidang sosial sains mempunyai pendangan yang agak berbeza dengan sesiapa yang buat master dalam bidang analytical science (buat kerja lab). Sebabnya??? tunggu la next episod.

*btw, a Phd student from Pakistan once told me that i’am keen observer. He said that when i was in first year* Now, i’m understand why he called me as keen observer*

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: